Herdenkingsmonument

Sinds juni 2015 is er een speciaal monument op de begraafplaats opgericht om mensen, die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap, te eren en de nabestaanden een plek te bieden om te herdenken. Dit initiatief is in samenwerking met De Nieuwe Ooster tot stand gekomen.

Het monument op de plek is ontworpen door de kunstenaar Léon van Kuijk. Het monument is geïnspireerd op het beeldhouwwerk ‘De David’ van Michelangelo. Het beeld is van spiegel-gepolijst RVS-staal gemaakt en weerspiegelt de omgeving en de bezoeker. Het beeld reflecteert de veranderingen van dag en nacht en van de natuur. Het beeld is geplaatst op een rij grafstenen waar de volgende tekst op staat: “Ter nagedachtenis aan hen die voor ons allen hun lichaam schonken aan de wetenschap.”

De asresten van alle overledenen, die zich ter beschikking hebben gesteld aan het Amsterdam UMC locatie  VU medisch centrum, worden in het bosprieel verstrooid, wat grenst achter het monument. Jaarlijks wordt een herdenkingsdienst georganiseerd voor nabestaanden, medewerkers en studenten. De bijeenkomst is bedoeld om samen stil te staan en eer te bewijzen aan mensen die deze bijzondere gift hebben gedaan. In juni 2015 is de eerste herdenkingsbijeenkomst geweest. Bij deze bijeenkomst zijn nabestaanden uitgenodigd geweest die een dierbare verloren hadden in het jaar 2013 of 2014. Ieder jaar is in juni een herdenking in De Nieuwe Ooster. Tijdens de bijeenkomst zullen er diverse toespraken zijn en zal de bijeenkomst omlijst worden door muzikale bijdragen van onze studenten. Na de herdenkingsbijeenkomst zullen we in stoetverband naar het monument op De Nieuwe Ooster lopen en daar bloemen neerleggen. Na afloop is er koffie in de koffiekamers en kunt u napraten met onze studenten en medewerkers. Nabestaanden, die in het voorgaande jaar hun geliefde zijn verloren, zullen persoonlijk uitgenodigd worden.

Naast de herdenkingsdienst is het monument op De Nieuwe Ooster op alle dagen, dat het gedenkpark open is, te bezoeken. Voor openingstijden van het gedenkpark verwijzen wij u naar www.denieuweooster.nl. Gedenkpark De Nieuwe Ooster organiseert elke twee jaar een grote herdenking, Herinnering Verlicht. Deze herdenking is toegankelijk voor alle nabestaanden, die willen herdenken. Deze herdenking is dus niet specifiek voor nabestaanden van lichaamsdonoren van het Amsterdam UMC locatie VU Medisch Centrum. Bij Herinnering Verlicht is het hele gedenkpark verlicht door lichtjes. Alle monumenten op het gedenkpark, inclusief het monument van het Amsterdam UMC locatie VU medisch Centrum staan in het licht. Het is een moment om stil te staan bij de overledenen en een moment van licht, aandacht en verwondering. Daarnaast bieden beeldende kunst, poëzie, verhalen en muziek ruimte om gezamenlijk te herdenken.

Download hier de plattegrond van De Nieuwe Ooster, waarop staat aangegeven waar het monument te vinden is.

Via bijgevoegde links kunt u een impressie krijgen van de jaarlijkse herdenking en Herinnering Verlicht:

Al het beeldmateriaal is gemaakt door Edwin Butter.

 

Herinnering Verlicht: